Alleen op vakantie nog taboe?

Ken je dat? Je bent een paar weken vrij, maar iedereen moet werken. Wat ga je dan doen met je vrije tijd? Op vakantie natuurlijk! Of toch niet?

Veel mensen hebben het idee dat er nog een taboe rust op alleen reizen. De gedachte om alleen gezien te worden in een restaurant of bioscoop lijkt beangstigd te werken. Laat staan om helemaal in je uppie naar een onbekende omgeving te gaan, met onbekende mensen. Maar is dat gedachtengoed nog wel van deze tijd? En waar komt dat ongemak eigenlijk vandaan?

Bewondering

Stephan Hovens wil absoluut niet alleen op vakantie. Hoewel hij geen vrees heeft om alleen te zijn is de kans dat de eenzaamheid toe kan slaan voor hem voldoende om de boot af te houden. “Als je ooit eenzaam bent geweest, wil je dat nooit meer.” Toch heeft Hovens veel bewondering voor mensen die wel alleen op vakantie gaan. “Ik vind het dapper, maar vraag me toch altijd wel af: waarom?”

Volgens gedragspsycholoog Roos Vonk, die zelf ook graag alleen op vakantie gaat, is dat een logische gedachte. “Single zijn is iets wat in de geschiedenis van de mens nog maar heel kort bestaat. Mensen leefden van oudsher meer in communes en gemeenschappen van tientallen mensen bij elkaar.”

Alleen gezien worden

Volgens Vonk zorgt die culturele achtergrond ervoor dat we een vertekend beeld van de solist kunnen krijgen. “Van nature willen mensen ergens bij horen. Het is natuurlijk niet zo als je single bent dat je nergens bij hoort, maar als je alleen uit eten gaat of alleen naar de bioscoop gaat dan roept dat een beeld op. Mensen denken dan ‘er is iets met die persoon. Die heeft niemand’.”

Danielle Bakker is van plan om deze zomer haar eerste soloreis te maken. Toch is ze het eens met de uitleg van Vonk. “Het ligt natuurlijk aan de context, maar ergens vind ik dat het er een beetje sneu uitziet. Als het een eenzaam mens is, vind ik het naar om te zien, maar dat komt denk ik omdat mensen sociale dieren zijn. Daardoor hebben we ook vaste oordelen over anderen.”

Op de vraag of Bakker tijdens haar soloreis het uiteten gaan dan zal vermijden, moet ze hartelijk lachen. “Daar heb je een goed punt. Zeker dat ik uit eten ga! Maar dat is natuurlijk wel makkelijker in een omgeving waarin je niemand kent.”

Cultuurverschuiving

Om de toekomst van solisten aangenamer te maken, moeten zij volgens Vonk emanciperen. “Er komen steeds meer singles dus er zullen steeds meer mensen zijn die alleen dingen willen ondernemen. We moeten dus van het beeld af dat iemand die alleen is zielig achterin een hoekje bij de wc moet worden gestopt.”

Gelukkig vindt er al een cultuurverschuiving plaats op dat gebied. Zo haalt Vonk aan dat steeds meer restaurants lange leestafels plaatsen voor mensen die alleen zijn, maar toch een beetje willen kletsen. Daarnaast vinden er steeds meer evenementen plaats zoals het Dinner for one in Brussel en organiseren reisbureaus steeds vaker soloreizen.

De toekomst van de single ziet er dus rooskleurig uit, maar er is nog voldoende werk aan de winkel. Zie je in de toekomst dus iemand alleen in een restaurant zitten, denk dan niet ‘ah, wat zielig,’ maar stap er eens op af voor een praatje. De verhalen zouden je nog kunnen verbazen!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s