RNA op de gevoelige plaat

on

Wetenschappers van MIT hebben een nieuwe techniek ontwikkeld waarmee de exacte positie van RNA-molucelen in weefsel kan worden vastgesteld. Hierdoor kan het op hoge resolutie en in 3D worden gevisualiseerd.

Met behulp van een molecuul, AcX genaamd, wordt RNA geankerd aan een gel van polymeer. Het weefsel wordt vervolgens vergroot door de gel in te spuiten met water. Dankzij de verankering verplaatsen de RNA-moleculen zich niet. Dit stelt de wetenschappers in staat de exacte locatie in kaart te brengen.

Het bestuderen van RNA was voorheen erg ingewikkeld. Niet alleen was het moeilijk om de locatie van RNA in weefsel vast te stellen, maar ook de functie van het molecuul is niet altijd helder. Daar moet met deze techniek verandering in gaan komen.

De onderzoekstechniek kwam in 2015 al naar buiten, maar was toen vrij ingewikkeld. De verankering vond plaats door middel van een gecompliceerd, chemisch label, wat nu vervangen is door het vrij verkrijgbare AcX molecuul. De wetenschappers van MIT publiceerden hun bevindingen in Nature Biotechnology om de drempel voor het gebruik van de techniek te verlagen.

Dat de techniek kan worden toegepast op weefselmonsters uit de hersenen, longen, milt en lever zal daar aan moeten bijdragen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s