Thomas Verbogt

on

“Als je schrijft, moet je schaamteloos zijn!”

Verbogt is een schrijver die vertelt vanuit zijn perspectief, zijn ervaringen, zijn kijk op het leven. Hij houdt zich niet in, maar zoekt liever zijn eigen grenzen op. Ervaringen uit zijn eigen leven spelen een grote rol in zijn oeuvre wat daardoor sterk en vertrouwd wordt. Welke tips heeft deze man voor jonge aspiranten?

Training
Een goede schrijver heeft niet alleen talent volgen Verbogt, maar gaat nog net iets verder. Hij traint zichzelf, bereidt zichzelf voor en laat ideeën net zolang sudderen totdat het er uiteindelijk wel uit moet komen.

In zijn jonge jaren woonde hij samen met een groep jongens die allemaal het schrijverschap ambieerden. Toch kregen zij stuk voor stuk nul op het rekest wanneer zij een werk naar een uitgever stuurde. Daarom besloten zij zichzelf en elkaar te trainen. Door elkaar uit te dagen, opdrachten te geven en te bekritiseren groeide niet alleen langzaam hun zelfvertrouwen, maar werden zij ook scherpen in de pen. Verbogt trainde zichzelf ook door vooral goed naar anderen te kijken.

“De kracht van schrijven schuilt in het uitstellen. Door horrorverhalen te vertalen leerde ik ontzettend veel over het opbouwen van een spanningsboog. Niet dat ik zo’n fan ben van horrorverhalen, maar die opbouw is ontzettend interessant.”

Kritisch
Vooral de wrijving die ontstaat door ergens dichtbij te komen, maar dan onderbroken te worden lijkt Verbogt te interesseren. Toch is hij ook heel stellig door meteen te vermelden dat je niet overbodig moet zijn. Uitstel zit hem niet in het toevoegen van bijvoeglijke naamwoorden, maar in het creëren van situaties. Je kan als schrijver dus ook best wel kordaat zijn, als dat je verhaal ten goede komt. Zelf pakt Verbogt dit aan door eerst een tekst te schrijven en daarna meteen te gaan verbeteren.

“Als ik een hoofdstuk schrijf van pakweg 2000 woorden, beslis ik meteen dat er minimaal 150 woorden uit moeten. Als je dan door zo’n tekst gaat verdwijnen de bijvoeglijke naamwoorden als eerst. Ook woorden zoals ‘maar’ of ‘heel’ gaan er dan heel snel uit. Die maken je tekst niet beter. ‘Heel’ hoeft niet bij ‘boos’, dat is namelijk al ‘heel’. Zinnen zoals: ‘Donder nu maar op!’, zei hij heel boos.’ Ja, dat is toch wel duidelijk.”

Verbogt zweert erbij om zijn tekst meteen aan te pakken. “Dan hou je er nog van.” Na het schrappen leest hij het dan ook hardop voor zichzelf om te kijken waar de tekst nog wringt en of er een herhaling in zit. Een tip die hij aan iedere beginnende schrijver mee wilt geven.

Voorbereiding
Waar Verbogt na het schrijven gelijk weer met zijn tekst aan de slag gaat, zit dat in zijn voorbereiding heel anders. Een idee voor een verhaal of een boek kan soms wel een jaar in zijn hoofd rondzwerven, voor hij daar iets mee doet. Als het dan eindelijk zo ver is, bereidt hij iedere avond het hoofdstuk voor de volgende dag voor. Dat doet hij door zichzelf te verdiepen in het materiaal waar hij mee bezig is. Hij haalt inspiratie uit films, boeken, gedichten enzovoort. Hij bevraagt zichzelf waarom hij iets sprekend vindt, waarom dingen hem emotioneren, waarom een bepaalde karaktertrek per direct duidelijk is en hij gebruikt deze informatie in zijn verhalen. Toch kiest hij ervoor om niet meteen met deze informatie aan de slag te gaan, maar om er eerst een nachtje over te slapen. Zo krijgt het meer vorm in zijn hoofd. Het verhaal schrijft zich, zo lijkt het, haast vanzelf.

Ritme
Wanneer Verbogt klaar gaat zitten voor het schrijven, stelt hij zichzelf de vraag welke toon het hoofdstuk gaat hebben. Dit zorgt ervoor dat hij gelijk duidelijk heeft hoe hij wilt beginnen en wilt eindigen. Wat daar tussen in zit, is het gevolg van deze, haast, mathematische benadering.

Hij gaat in zijn werk op zoek naar een manier die vloeiend is. Het feit dat hij schrijven als een ritme ziet is dan ook niet verbazingwekkend. Dit schemert door in zijn presentatie. Verbogt vertelt met een zeer prettige cadans die de luisteraars aan zijn lippen doet hangen. De liefde voor zijn vak zit in zijn hele wezen. Als er iemand een schrijver in hart en nieren is, dan is het Thomas Verbogt.

Schaamteloos
Verbogt verzint al vanaf jonge leeftijd (3) de mooiste verhalen. Gestimuleerd door zijn ouders en gefascineerd door de mogelijkheid om creaties op het papier te zetten, is hij gekomen waar hij nu is. Vele levenslessen verder weet hij dat slechts een tip voor alle schrijvers geldt:

“Als je schrijft, moet je schaamteloos zijn!”

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s