Eline Vere mist diepgang

Recensie- Op donderdag 10 december konden theaterliefhebbers de voorstelling Eline Vere bewonderen in theater De Maagd. Ger Thijs herschreef het literair werk naar een script voor op de planken en regisseerde de voorstelling vervolgens naar eigen inzicht. Dat was wellicht geen verstandige keuze.

Door Maartje Cooijman
eline
Foto: De Maagd

Eline Vere betekende de doorbraak voor de Haagsche romanschrijver Louis Couperus en staat boven aan menig literaire lijst. Het werk omschrijft het leven van een jonge vrouw, uit een welgesteld gezin, die langzaam wegzakt in een depressie. Eline neemt daardoor beslissingen die niet altijd in haar voordeel uitpakken. Hierdoor raakt ze nog meer in conflict met zichzelf en de wereld om haar heen. Eline verliest alles waar ze waarde aan hecht en neemt daardoor drastische maatregelen

In de bewerking van Ger Thijs neemt Hanne Arendzen deze rol op zich. In haar rode jurk is zij een prachtige verschijning, maar een die eerder doet denken aan Helena van Troje dan Eline Vere. Ook de bewerkte teksten en regie doen deze actrice weinig goeds. In het stuk wordt terug gegrepen op een groot aantal clichés om de conflicteerde emoties uit te drukken. Hierdoor komt het spel van alle spelers overdreven en onrealistisch ten uitdrukking.

Ger Thijs maakt van een suïcidale, paranoïde en wellicht zelfs bipolaire jonge vrouw een tiener die stampvoetend door het leven gaat omdat zij haar zin niet krijgt. Bijna twee uur lang is zij Eline aan het schreeuwen of huilen zonder enige logische aanleiding en de enige persoon waar zij naar luistert is haar neef Vincent, gespeeld door Vincent Croiset, waarmee ze een haast incestueuze relatie heeft opgebouwd. Ger Thijs laat weinig heel van de door Couperus zo zorgvuldig omschreven decadente, wispelturige en beïnvloedbare geest.

Ondanks dat Hanne Arendzen een zeer veelbelovende toekomst voor zich heeft kwam haar talent op deze avond niet naar voren. Dat zelfde valt ook te zeggen over collega acteurs Marc Klein Essink, Oda Spelbos en Vincent Croiset. De enige actrice die, ondanks de sullige en taalkundig incorrecte zinnen, enigszins goed uit de verf komt is Nettie Blanken in de rol van tante Elize. Zij voegt nog wat kwaliteit toe aan het spel en laat zien dat iemand die decadent is niet meteen verwend en verwijderd van de mensheid hoeft te zijn.

Eline-vere
Ondanks de sterke cast slaagt Ger Thijs er niet in om zijn Eline Vere diepgang te geven. Foto: Theaters in Nederland

De zwakke toneelprestaties van de, toch wel, hoog aangeschreven cast hadden zijn neerslag op het publiek. Tijdens de pauze, die redelijk overbodig is in een voorstelling van nog geen twee uur, liepen een aantal bezoekers weg en besproken anderen de overdreven reacties. Een enkele vindt dat de stijl prima aansluit bij Couperus. Toch is vrijwel iedere bezoeker van mening dat het stuk, ondanks dat het de essentie van het boek na streeft, niet in de buurt komt van het literaire meesterwerk. Het hoogtepunt van de avond is dan ook Theater de Maagd, die met zijn goedverzorgde koffiebar en gratis consumptie de sfeer een stuk weet te verbeteren.

Schermafbeelding 2016-01-18 om 10.36.38 1

Advertenties