André Kuipers presenteert zijn New Scientist

Door Maartje Cooijman

Amsterdam- Astronaut André Kuipers was de gastredacteur voor de nieuwste oplage van het magazine New Scientist. Tijdens een kort programma voor genodigden toonde Kuipers in het wetenschappelijk museum Nemo, ter Amsterdam hoe hij het blad naar zijn smaak heeft vormgeven.

12360163_871144422982841_3629203887490742187_n
André Kuipers in gesprek met hoofdredacteur Jim Jansen. Foto: Mats Soolingen

De nieuwste oplage van het magazine gaat voornamelijk over het universum en de ruimtevaart. Daarnaast is nog een ander onderwerp prominent aanwezig. Onder het toeziend oog van Kuipers hebben verschillende medewerkers een grote reportage over de ontbossing van Borneo geschreven. Iets wat de astronaut zelf vanuit de ruimte heeft kunnen aanschouwen.

De presentatie van het blad was een initiatief van hoofdredacteur Jim Jansen die de medewerking van Kuipers te monumentaal vond om af te doen met een handdruk.

“We hebben een New Scientist onder bezielende leiding van André Kuipers en we dachten we gaan niet zomaar… gewoon een nummertje en dan hier André bam. Dus we hebben een heel klein feestje gebouwd. “

Voor de gelegenheid nodigde Jansen onder andere de cabaretier Hans Lebbis uit. In zijn tienerjaren werkte deze namelijk samen met Kuipers bij de huidige Intratuin. Daar bouwde het tweetal een goede vriendschap op die door de jaren heen is blijven bestaan. Terwijl Kuipers medicijnen ging studeren, studeerde Lebbis economie. André maakte daarna zijn droom waarheid, door de ruimte in te gaan. Hans deed hetzelfde, door een zoetwatervis van ruim 2 meter te vangen. Tijdens de presentatie benadrukt de cabaretier dan ook graag dat zijn droom vele malen gevaarlijker was dan die van Kuipers.

“Je vangt de vis met piranha’s (…) dat zijn vreselijke vissen, dat is je aas. Je moet eerst proberen zo’n monster te vangen, dat is dan je aas. Ik kreeg beet en dan blijkt dat je materiaal natuurlijk te weinig was. Het was alsof je in een luchtballon naar zo’n spaceship toe moet. Het is veel te klein, veel te dun lijntje. Ik heb anderhalf uur met dat beest moeten vecht, anderhalf uur. Ik was kapot. Elke spier in mijn lijf was gescheurd, ik was voor het leven getekend.”

Alhoewel het verhaal van Lebbis vermakelijk was en hij met Kuipers de draak steekt, spreekt de cabaretier wel de waarheid. In 2009 ving hij namelijk een meerval van 2,63 meter in Suriname en deed meerdere malen mee aan het WK vissen.

Naast de jeugdvriend van Kuipers waren ook nog schrijver en wetenschapsjournalist George van Hal en het saxofoonkwartet The art beat Quartet aanwezig.

Na het volle programma van ruim drie kwartier presenteerde Kuipers en Jansen samen het nieuwe nummer onder luid applaus van het publiek. Kuipers kreeg, zoals gepast, de eerste oplage.

De aanwezigen kregen een allen ook een oplage mee, inclusief handtekening van André Kuipers.

mats soolingen
Jim Jansen overhandigd André Kuipers de eerste editie van ‘zijn’ New Scientist. Foto: Mats Soolingen
Advertenties