Vloeibaar water gevonden op Mars

Door Maartje Cooijman


Washington D.C.- Na jarenlang onderzoek heeft NASA eindelijk bewijs voor vloeibaar water op Mars. Die informatie maakte zij maandag bekend tijdens een persvoorlichting.

De National Air en Space Agency heeft een satelliet ingezet, dat een licht uitstraalt. Door de manier waarop dit licht terugkaatst naar de satelliet, kunnen wetenschappers bepalen met wat voor soort oppervlak ze te maken hebben. De reden voor dit onderzoek was de ontdekking van een onverklaarbare verschuiving van oppervlakte, die zichtbaar werd in een serie foto’s.

Het gevonden water bevat een zeer hoge dosis Perchloraat waardoor het zout wordt. Dit is de reden dat het water vloeibaar kan blijven. Zoet water bevriest op Mars namelijk al bij 10° Celsius. Toch zijn de vooruitzichten hoopvol.

Vers water
“We weten niet waar het water daadwerkelijk vandaan komt. Het kan van een verstopte waterbron komen onder het oppervlak. We hebben daadwerkelijk geen idee. Dat is de volgende puzzel in deze recente ontdekking” zegt Michael Meyer, hoofdonderzoeker van het Mars Verkenningsteam.

De mogelijkheden zijn oneindig. Mars heeft ooit een water circulatie zoals aarde gekend en tot op vandaag de dag sneeuwt het er nog steeds in bepaalde regio’s. De ontdekking van vloeibaar water is desalniettemin indrukwekkend omdat Mars ‘bewoonbaarder’ is dan voorheen gedacht.

NASA heeft voorlopig echter niet de intenties om mensen naar de rode planeet te sturen. De focus ligt momenteel bij de volgende missie, waarbij een robot naar Mars wordt gestuurd om monsters van de aarde te nemen en weer terug te komen naar Aarde. We moeten echter tot 2020 op die missie wachten.

Maar in de woorden van Jim Green, directeur planeet wetenschap; “We zijn op een reis naar Mars en wetenschap leidt de weg.

Advertenties