Prijsverhoging Daraprim zal Nederlandse aidspatiënt niet raken

Door Maartje Cooijman


Tilburg- De prijsverhoging van 5000% op het medicijn Daraprim heeft geen invloed op de medische behandeling van Nederlandse aidspatiënten. Het zeer verouderde medicijn kent betere alternatieven. Nederlandse patiënten krijgen die dan ook toegediend. Dat maakt de woordvoerder van het Aidsfonds Nederland bekend.  

Daraprim is een medicijn dat de verspreiding van de parasiet toxoplasmose tegengaat. Aidspatiënten zijn daar gevoelig voor vanwege een verminderd immuunsysteem. Zonder behandeling is toxoplasmose dodelijk. Daraprim is 62 jaar oud en ondertussen zijn er nieuwe medicijnen op de markt gekomen die betere resultaten boeken.

De kans dat iemand in Nederland aids ontwikkelt, is daarnaast vrij klein. Zodra een hivbesmetting wordt ontdekt, krijgt de patiënt het medicijn Truvado. Dat gaat de ontwikkeling van aids tegen en vermindert de kans op het krijgen van toxoplasmose.

Toxoplasmose wordt voornamelijk door katten verspreid. Naast aidspatiënten zijn ook zwangere vrouwen hier gevoelig voor. Bron: Photopin
Toxoplasmose wordt voornamelijk door katten verspreid.Naast aidspatiënten zijn ook zwangere vrouwen hier gevoelig voor.
Bron: Photopin

“Het patent op Daraprim is vervallen,” meldt de woordvoerder van Aidsfonds Nederland. “Dat houdt in dat iedere farmaceut het medicijn mag maken, maar ik weet niet of daar interesse voor is met zo’n kleine doelgroep.”

Martin Shkreli, directeur van Turing Pharmaceuticals, veranderde de prijs van Daraprim dit weekend van $13 naar $750. Hij meent dat zijn bedrijf het recht heeft om winst te maken op de producten die het levert. Deze uitspraak zorgde wereldwijd voor veel kritiek.

Advertenties