NASA ontdekt drieduizendste komeet

Door Maartje Cooijman


De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft zondag 13 september zijn drieduizendste komeet ontdekt. Dit deed zij in samenwerken met de European Space Agency.

De ruimtevaartorganisaties vonden de komeet met behulp van de Solar and Helispheric Obeservatory (SOHO), een ruimtetelescoop in het bezit van een groothoeklens.

De voornaamste taak van SOHO is het lichtspectrum van de zon te observeren. Toch staat hij beter bekend als de grootste kometenspotter. De telescoop geeft een heel helder beeld van de omgeving van de zon weer. Hierdoor is het gemakkelijker om kleinere kometen te spotten.

De komeet, die boven Thailand is ontdekt, scheerde zeer dicht langs de zon. Of de komeet een lang leven zal hebben is dan ook nog maar de vraag. SOHO heeft namelijk vast gelegd hoe honderden kleinere kometen zijn verbrand doordat zij te dicht bij de zon kwamen.

Voor SOHO in 1995 gelanceerd werd, waren er slechts 900 kometen bekend. NASA spreekt dan ook van een drastische uitbreiding van ons begrip over het sterrenstelsel.

Advertenties