Lancering ‘recordraket’ een dag later

Door Maartje Cooijman


Rijen- Een recordpoging met een zelfbouwraket is een dag uitgesteld. Door technische mankementen is het niet veilig om de hemelbestormer vandaag de lucht in te sturen. Het betrokken team werkt met man en macht om de raket morgen te lanceren.

Ruim 40 studenten van de TU in Delft zijn betrokken bij het ontwerpen van de Stratos II+. Deze zeven meter lange raket weegt ongeveer 85 kilo en vliegt op een mix van ingrediënten uit kaarsvet en zoetjes, gecombineerd met lachgas. Deze unieke brandstof moet het ruimtevaartuig minimaal 50 kilometer de lucht in stuwen.

Studenten van het Delft-Aerospace-Rocket-Engineering-team met de Stratos II+ Bron: Christ Akkermans
Studenten van het Delft-Aerospace-Rocket-Engineering-team met de Stratos II+
Bron: Christ Akkermans

Voor hun opleiding ruimtevaart en rakettechnieken onderzoeken 40 ingenieurs in spe verschillende lagen uit de atmosfeer. De Stratos II+ kan hen daarbij helpen. De raket is voorzien van apparatuur dat de hoeveelheid straling meet, dat vanuit de ruimte de atmosfeer binnenkomt. Daarnaast testen de studenten ook een nieuwe manier van plaats,- en snelheidsbepaling zonder dat daar GPS bij komt kijken.

De werkzaamheden en lancering zijn live te volgen op de site. De lancering, die plaats vindt in Spanje, zal live te volgen zijn.

Advertenties