Kunst in de kerk

Door Maartje Cooijman


Rijen- Het werk van 17 geïnspireerde kunstenaars is te aanschouwen in de Maria Magdalenakerk in Rijen. Het thema ‘hiernamaals’ staat daar bij centraal. Het is de derde expositie van de werkgroep Voedsel voor de Ziel.

De kunstenaars die deelnamen aan het project kregen achttien maanden de tijd om een werk te maken. Dit resulteerde in een zeer uiteenlopende verzameling van kunst. Naast schilderijen zijn ook installaties, beeldhouwwerken en zeepfiguren te zien. Allen voorzien van een korte, persoonlijke uitleg.

Een bezoeker bekijkt kunstwerk in de Maria Magdalenakerk Bron: Maartje Cooijman
Een bezoeker bekijkt kunstwerk in de Maria Magdalenakerk
Bron: Maartje Cooijman

Alhoewel een Rooms-Katholieke parochie het project leidt, is er ruimte voor de kunstenaars om hun eigen visie te portretteren. Kunstenares Tineke van Laarhoven kiest bijvoorbeeld om haar ervaringen met het boeddhisme uit te beelden. Het resultaat zijn twee zeepstenen sculpturen.

“Dit project gaat vooral om het proces. Het is een hele spirituele ervaring. De weg die jij op het doek ziet, is de weg die ik bewandel,” verteld kunstenaar John Merkus. Ook organisator Jopie van Lisdonk beaamt dit. “We geven de kunstenaars een thema en laten ze dan vrij. We hebben wel regelmatig contact hoor, maar alles wat hier staat is helemaal van hun. Daar veranderen wij niets aan.”

Advertenties