ArcheoHotspot Eindhoven opent zijn deuren

Door Maartje Cooijman


Eindhoven- De derde ArcheoHotspot in Nederland is op vrijdag 9 oktober geopend door wethouder Steur van duurzaamheid en cultuur. Liefhebbers en geïnteresseerde hebben nu officieel toegang tot de werkplaats.

De Eindhovense ArcheoHotspot stelt verschillende voorwerpen tentoon, die in de stad gevonden zijn. Er zijn wapens, scherven, skeletten, potten en pannen. Er zijn zelfs voorwerpen die helemaal uit het Romeinse tijdperk stammen.

Ook onderzoeken ze hier eigen gevonden voorwerpen. Een groot team van archeologen en vrijwilligers zit klaar om deze items eens goed te bestuderen. De eigenaar krijgt een uitleg over waar het voorwerp vandaan komt en hoe het in Eindhoven belandde. Daarna mag de vondst gewoon weer mee naar huis. De ArcheoHotspot vraagt eigenaren alleen om een voorwerp wanneer het een landelijk of provinciaal belang dient.

bron: Maartje Cooijman

Magie
Wim Hupperetz, bedenker van ArcheoHotspots, werkt eraan om archeologie veel toegankelijker te maken voor het publiek. Hij geeft met de ArcheoHotspots inzicht in de manier waarop archeologen te werk gaan en betrekt mensen bij de “magie van voorwerpen die wel 500 jaar oud kunnen zijn.”

Hupperetz is ontzettend blij met de Eindhovense aanwist. Hij prijst de stad voor de betrokkenheid bij het project en de wijze waarop het cultureel erfgoed doorgeeft. Dit beaamt wethouder Steur. Zij tekent een samenwerkingsverband en neemt een volgend voorstel in behandeling.

Betrokkenheid
Theo van der Vleuten, vrijwilliger bij de Hotspot, geeft rondleidingen en verteld de achtergrondverhalen die bij de voorwerpen horen. “Je vindt hier geen stukken die zo maar door iemand gevonden zijn, van kijk ik heb hier een bijl. Al de stukken die je hier ziet liggen zijn in context” vertelt van der Vleuten. “Als iets opgegraven wordt, dan is die context heel belangrijk. Dan zien ze uit welke aardlaag het komt en van welke tijd het moet zijn geweest. Dan hebben ze iets meer mogelijkheden.”

Al het onderzoek vindt gewoon plaats op de vloer van de ArcheoHotspot. Helemaal achter in de hoek ligt de werkplaats. Het is omringt door hoge kasten, waar nog onbehandelde stukken in liggen. De hoeveelheid is immens, waaruit blijkt dat de medewerkers niet bepaald stil zitten. Ook tijdens de druk bezochte opening zijn er gewoon archeologen aan het werk. Zij kijken niet geïrriteerd op door de bezoekers, maar nodigen deze juist uit om te komen kijken wat ze aan het doen zijn.

Bezoeken
Bezoekers zijn van harte welkom op de dagen maandag tot en met donderdag. De ArcheoHotspot is dan van 10.00 tot 16.00 uur geopend en op woensdagavond van 19.00 tot 22.00. De Hotspot is te vinden in gebouw 3 van het Erfgoedhuis en de toegang is gratis.

Advertenties